Home > Yoga > Peuter- en kleuteryoga

Peuter- en kleuteryogaJonge kinderen ontdekken de wereld door al spelend en bewegend ervaringen op te doen. Om al die nieuwe indrukken en prikkels te kunnen verwerken hebben ze naast dit actieve ontdekken, ook behoefte aan rust en ontspanning. Een goede balans tussen in- en ontspanning is voor de ontwikkeling van peuters- en kleuters dan ook belangrijk. Peuter– en kleuteryoga kan een positieve bijdrage hieraan leveren. Door yoga elementen rond houdingen/bewegingsreeksen, adem, ontspanning en massage op speelse wijze te verbinden met de belevingswereld van peuters en kleuters, leren ze namelijk al op jonge leeftijd verschil te ervaren tussen (in)spanning en ontspanning, wat een positieve effect kan hebben op hun ontwikkeling. Eveneens kan het jonge kind door middel van yoga de concentratie, lichaamshouding, motorische, emotionele en zintuiglijke mogelijkheden in zijn eigen tempo verkennen en verder ontwikkelen. Het zelfbewustzijn en zelfvertrouwen wordt hiermee vergroot. Doordat kinderen al op jonge leeftijd spelenderwijs yogatechnieken oppikken kunnen zij de werking en waarde hiervan meenemen in hun verdere leven.

Voor wie


De lessen peuter- en/ of kleuteryoga zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 2,5 jaar (het kind moet kunnen lopen). Bij de lessenreeksen die aangeboden zullen worden zal specifieke leeftijd en voorwaarden worden vermeld.

Hoe ziet een les eruit


Er wordt binnen de lessen gewerkt met thema's die dicht bij de belevingswereld van de peuter en kleuter liggen, zoals de dierenwereld, knuffels of kabouters. Yogatechnieken, (ouder en kind oefeningen), massage en zintuigen worden gecombineerd met spel, liedjes, versjes en korte verhalen waardoor wordt aangesloten op de mogelijkheden, fantasie en spanningsboog van het jonge kind. De exacte inhoud van de lessen wordt afgestemd op de behoeften van de groep of individu. Voor meer informatie en mogelijkheden kun je contact opnemen via de contactpagina.